Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een therapie welke gericht is op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht, welke ontstaat door een verstoorde balans tussen de aan- en afvoer van vocht.
Er bestaan verschillende soorten oedeem: algemeen oedeem (bijv. als gevolg van een hart- of nierafwijking), veneus oedeem (bij het niet goed functioneren van de bloedvaten), lipoedeem (dit is een combinatie van opstapeling van vet en vocht) en lymfe oedeem.

Oorzaken van lymfe oedeem kunnen zijn: een aangeboren defect van de lymfevaten (primaire lymfe oedeem), maar ook als gevolg van een operatie kan oedeem ontstaan (secundair lymfe oedeem). Een voorbeeld van secundair lymfe oedeem is oedeem in de arm na behandeling bij borstkanker.

De oedeemtherapeut kan door middel van verschillende behandeltechnieken de afvoer van het vocht stimuleren:

 • Voorlichting ten aanzien van leefregels (werk, sport) en huidhygiene
 • Manuele lymfedrainage
 • Compressie therapie (o.a. zwachtelen)
 • Lymfetaping
 • Oefentherapie

Een belangrijk (eind)doel is uiteindelijk zelfmanagement, waarbij de cliënt leert zelf op een adequate manier het oedeem te ‘behandelen’ en reguleren.

Wilt u mee informatie over deze vorm van therapie? Neem dan contact op

Onze diensten

De oefentherapeut Mensendieck-Cesar is specialist in het aanleren van een correcte manier van bewegen om zo fysieke klachten te verminderen en te voorkomen.

Met behulp van massage, manuele technieken en training behandelt de fysiotherapeut lichamelijke klachten die het gevolg zijn van een verkeerde beweging, een val, een ongeluk, een ziekte of ouderdom.

Sens(e) zwanger bestaat uit twee programma’s, voor en na de bevalling, om klachtenvrij van je zwangerschap te genieten en je conditie na de bevalling weer snel op peil te hebben.

Running therapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een running therapeut als aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische- of stress gerelateerde klachten.

Als je écht stil staat bij jezelf zal je na verloop van tijd voelen wat je eigenlijk écht wilt in je leven. Je leert mindfulness te gebruiken om bewuster en beter om te gaan met stress, pijn en ongewenste gewoonten.

Vitale medewerkers vormen het belangrijkste kapitaal van een bedrijf. Sens in bedrijf adviseert bedrijven op het gebied van gezondheidsmanagement en traint medewerkers in gezond werken.

De oefentherapeut Mensendieck-Cesar is specialist in het aanleren van een correcte manier van bewegen om zo fysieke klachten te verminderen en te voorkomen. De fysiotherapeut is beweegspecialist en kan pijnklachten direct verminderen. Bij Sens beweegt je werken slaaptherapeuten , bekkentherapeuten kindertherapeuten en arbeidstherapeuten.

Onze werkwijze

 • Uitgebreid vraaggesprek over je klachten en wensen voor herstel

 • Houdings- en bewegingsonderzoek

 • Behandelplan en toelichting

 • Persoonlijke begeleiding in bewustwording van gezond gedrag

 • Je krijgt oefenstof en adviezen toegestuurd

 • Mogelijkheid voor tussentijds contact/ e-health

 • Inlogmogelijkheid in je eigen dossier

Wat zeggen clienten over ons?

Door de therapie kan ik nu veel beter omgaan met mijn stress!

Robin ter Avest

Door de slaaptherapie voel ik me veel energieker en geniet ik weer volop van het leven.

Jur Geerts

Door mijn therapie bij Lonneke ben ik de gymles weer leuk gaan vinden. Ik durf nu ook mee te doen met voetballen op het plein.

Evi Jongepier

Mijn kind is veel zelfverzekerder geworden en minder gespannen tijdens bewegen, dat is fijn om te zien. Ze heeft duidelijk meer plezier in activiteiten gekregen.

Taco kisjes

In plaats van Nee zeggen, zeg ik nu duidelijk JA tegen wat ik wel kan en wil doen.

Illia Vaskovich

Nooit gedacht dat ik fitter en blijer word van hardlopen!

Monique van Zonneveld

Wilt u graag weten hoe we u kunnen helpen (beter te) bewegen?