Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een therapie welke gericht is op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht, welke ontstaat door een verstoorde balans tussen de aan- en afvoer van vocht.
Er bestaan verschillende soorten oedeem: algemeen oedeem (bijv. als gevolg van een hart- of nierafwijking), veneus oedeem (bij het niet goed functioneren van de bloedvaten), lipoedeem (dit is een combinatie van opstapeling van vet en vocht) en lymfe oedeem.

Oorzaken van lymfe oedeem kunnen zijn: een aangeboren defect van de lymfevaten (primaire lymfe oedeem), maar ook als gevolg van een operatie kan oedeem ontstaan (secundair lymfe oedeem). Een voorbeeld van secundair lymfe oedeem is oedeem in de arm na behandeling bij borstkanker.

De oedeemtherapeut kan door middel van verschillende behandeltechnieken de afvoer van het vocht stimuleren:

 • Voorlichting ten aanzien van leefregels (werk, sport) en huidhygiene
 • Manuele lymfedrainage
 • Compressie therapie (o.a. zwachtelen)
 • Lymfetaping
 • Oefentherapie

Een belangrijk (eind)doel is uiteindelijk zelfmanagement, waarbij de cliënt leert zelf op een adequate manier het oedeem te ‘behandelen’ en reguleren.

Wilt u mee informatie over deze vorm van therapie? Neem dan contact op

Onze diensten

De oefentherapeut Mensendieck-Cesar is specialist in het aanleren van een correcte manier van bewegen om zo fysieke klachten te verminderen en te voorkomen.

Met behulp van massage, manuele technieken en training behandelt de fysiotherapeut lichamelijke klachten die het gevolg zijn van een verkeerde beweging, een val, een ongeluk, een ziekte of ouderdom.

Sens(e) zwanger bestaat uit twee programma’s, voor en na de bevalling, om klachtenvrij van je zwangerschap te genieten en je conditie na de bevalling weer snel op peil te hebben.

Running therapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een running therapeut als aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische- of stress gerelateerde klachten.

Als je écht stil staat bij jezelf zal je na verloop van tijd voelen wat je eigenlijk écht wilt in je leven. Je leert mindfulness te gebruiken om bewuster en beter om te gaan met stress, pijn en ongewenste gewoonten.

Vitale medewerkers vormen het belangrijkste kapitaal van een bedrijf. Sens in bedrijf adviseert bedrijven op het gebied van gezondheidsmanagement en traint medewerkers in gezond werken.

Our remedial therapist Mensendieck-Cesar specialises in teaching a correct way of moving in order to reduce and prevent physical complaints. Our physiotherapist is a specialist in the field of physical activity and able to immediately reduce your pain. Our staff also consists of sleep therapists, pelvic therapists, children’s therapists and occupational therapists.

Our method

 • Detailed interview about your complaints and your wishes for your recovery

 • Posture and movement examination

 • Treatment plan and explanation

 • Personal guidance in awareness of healthy living

 • We send you advice and exercise material

 • Possibility for contact in between sessions/ e-health

 • Possibility to log into your own file

What do our clients say about us?

Because of the therapy I can deal with my stress so much better now!

Robin ter Avest

Because of the sleep therapy I feel a lot more energetic and I am fully enjoying life again.

Jur Geerts

Because of my therapy with Lonneke I’ve started liking PE again. Now I also dare to join the kids playing football on the playground.

Evi Jongepier

My child has become more confident and less stressed during physical activity, which is great to see. She clearly enjoys these activities more.

Taco Kisjes

Instead of saying no, I can now give a clear YES to all the things I can and want to do.

Illia Vaskovich

I never thought running would make me stronger and happier!

Monique van Zonneveld

Would you like to know how we can help you to move better?